
16 Jun Conferința Europeană privind planurile de Mobilitate Urbană durabilă (SUMP)
16-17 iunie, Universitatea Politehnică
Cea de-a doua ediție a conferinței privind Planurile de Mobilitate Durabilă este organizată de DG MOVE și are loc pe 16-17 iunie 2015, la Universitatea Politehnică București, în Clădirea Rectoratului.
Conferințele europene privind planurile de mobilitate urbană durabilă sunt principalele conferințele anuale ce permit practicienilor de mobilitate, factorilor politici și de decizie, dar și cadrelor universitare și tuturor celor implicați în transpunerea în practică a conceptului de Plan de Mobilitate Urbană Durabilă să se întâlnească într-un forum inspirațional, informativ și creativ pentru schimb de idei și impresii.
În acest an a fost luată decizia de a organiza evenimentul
în România, pentru a capta și a dezvolta impulsul de planificare a mobilității într-o țară în care: un program major pentru elaborarea planului de mobilitate este în
curs de desfășurare; unde Guvernul a luat măsuri pentru
a legifera finalizarea obligatorie a planurilor de mobilitate urbană durabilă de catre municipalități. România oferă de asemenea un cadru în care provocările cu care se confruntă multe orașe europene sunt deosebit de puternice, cum
ar fi capacitatea financiară limitată în cadrul autorităților publice, îmbătrânirea populației și necesitatea de a oferi mobilitate pentru persoanele cu venituri mici. Dinamismul pentru pregătirea planurilor de mobilitate, asociate cu realitatea socio-economică cu care se confruntă practicienii, oferă motivația și cadrul pentru tema propusă: „Mobilitate Durabilă pentru toți!”
Cu o participare preconizată de peste 250 de delegați din toată Europa, acest eveniment este prilejul de a afla despre ultimele realizări în domeniu și pentru schimb de idei privind planificarea mobilității urbane:
• Cum se creează cadrul pentru un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă și cum se adaptează contextului și bugetului local
• Cum se abordează excluziunea socială, cum se facilitează mobilitatea accesibilă și se îmbunătățește accesul tuturor la locuri de muncă și servicii
• Cum se includ abilități tehnice cum ar fi colectarea datelor, dezvoltarea de scenarii, modelarea și planificarea luând în calcul eficiența energetică.
în finalul primei zile a conferinței, pe 16 iunie, participanții și lectorii, precum și trecătorii sunt invitați să ia parte la:
18:00 – 19:00 – plimbări în ambarcațiunile row-show (ambarcațiuni cu vâsle) și lansarea pe dâmbovița (în
fața Universității politehnice) a Caravanei „peștișorul de Aur”. Caravana va fi formată din lotca solară peștișorul de Aur, marca Rowmania, care va purta însemnele campaniei și căreia îi poți încredința trei dorințe. Aceasta va fi pretextul de consultare publică. lotca solară va fi însoțită de „canotci” din flotila Asociației ivan patzaichin – Mila 23 și de alte ambarcațiuni cu vâsle.
19:00 – 20:00 – tur pe biciclete pe ruta Grozăvești (Metrou) – splaiul independenței – strada știrbei
vodă – strada Berzei – strada Buzești – Calea victoriei (teatrul Odeon). plecarea va avea loc la ora 18:30 din zona splaiul independenței – Metrou Grozăvești. turul este organizat de Asociația OptAR.